Hateria

foto: pixabay.com/ro

Noua Zeelandă este o țară bizară. Ascunde multe frumuseți naturale, dar și pericole. De asemenea, găzduiește hateria – o reptilă străveche care nu se găsește nicăieri în lume.

Urătorii sunt foarte asemănători cu șopârlele. Sunt reptile care sunt singura specie supraviețuitoare până în prezent, aproape fără modificări față de epoca mezozoică (între 66 și 250 de milioane de ani).

Cele mai apropiate rude ale hateriei au trăit pe vremea dinozaurilor. Are aproximativ 200 de milioane de ani.

Reptila este maro-verzuie și de culoare gri. Poate atinge 80 cm lungime și are o creastă înțepătoare caracteristică pe tot spatele.

O cicatrice pe care hateria a păstrat-o neschimbată de peste 200 de milioane de ani este ochiul parietal. Acest al treilea ochi, pe care îl au și alte specii de animale (șopârle, broaște, ton, rechini, moluște etc.), este situat în craniu – între cei doi ochi normali. Este un fotoreceptor, adică captează lumina.

Ceea ce este specific la haterie este că al treilea ochi este atât de dezvoltat încât are o retină și un cristalin. Este un ochi adevărat, dar este acoperit de piele și nu poate fi văzut cu ușurință. Servește la detectarea radiațiilor infraroșii și la reglarea metabolismului acesteia pe baza soarelui. De asemenea, se crede că ajută reptilele să vadă în întuneric și astfel să își poată prinde prada.

Un alt lucru care face ca hateria să fie deosebită este că poate trăi mult, ca țestoasele. Unele exemplare sunt centenare, scrie labrujulaverde.com.

Urătorii iubesc frigul. Au cea mai scăzută temperatură a corpului dintre toate celelalte reptile. Prin urmare, pot supraviețui hibernării în condiții extreme.

Unii experți consideră că schimbările climatice ar putea duce la dispariția speciei. Temperaturile mai ridicate predispun la nașterea numai a bărbaților.

Pentru maori, hateria sunt forme divine și mesageri ai lui Uiro, zeul lumii interlope și, prin urmare, cultura lor le interzice să le mănânce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *